Eendenkooi Maaspoort

De eendenkooi Maaspoort is gelegen in het Burgemeester van Zwietenpark in de wijk Maaspoort van 's-Hertogenbosch. De oude benaming van deze eendenkooi is de Empelse eendenkooi, ook wel aangeduid als de eendenkooi aan de Schanssteeg.

 


Voorheen lag de kooi in de kadastrale gemeente Empel en Meerwijk, in het midden van de polder "van der Eijgen". De kooi lag in een uitgestrekt poldergebied van het vlakke Maasland.
Doordat het poldergebied regelmatig overstroomde was er sprake van een goed rendabele eendenkooi die volop in bedrijf was. Jaarlijks werden er in de trekseizoenen tussen september en februari 3 a 4000 eenden gevangen. De kooiker woonde destijds op het op een "terp" gelegen boerderijtje "de Empelse hut" gelegen aan de Ploosse wetering. Mede door cultuurtechnische maatregelen, normalisatie van de Maas, ontginning voor bouwland en het onder controle brengen van de waterhuishouding, werd het kooikersbedrijf onrendabel en verwaarloosd. De vangsten zijn gestopt in 1942.

De gemeente Empel en Meerwijk is in 1971 toegevoegd aan de gemeente 's-Hertogenbosch zodat vanaf dat jaar de kooi binnen het grondgebied van 's-Hertogenbosch ligt.
 

Foto's