De Peelrandbreuk

Oude kaart van de Peel

 

Miljoenen jaren geleden is de Peelrandbreuk  ontstaan de breuk loopt ongeveer van  Meinweg - Roermond - Meijel Neerkant - Liessel - Deurne - Bakel - Gemert - Uden - Heesch.

De Peelrandbreuk is een geologische breuklijn die zijn naam dankt aan de Peel.

Op het eerste oog is er op de meeste plaatsen van de breuk,  niet direct veel van te zien. Maar op een aantal plaatsen, zoals in het bijzonder in en bij Uden, is dat nog wel het geval en dat zal  ook wel zo blijven, want de gemeente Uden besteedt veel aandacht aan de Peelrandbreuk, terwijl in 2004 door de provincie Noord Brabant de Wijstgronden op de Peelhorst in Uden zijn uitgeroepen  tot Eerste Natuurkundig monument van Noord Brabant.    Aan de ene kant van de Peelrandbreuk (de Peelhorst) kun je  hogere gedeelten zien in het landschap en aan de andere kant (de Centrale Slenk) de lagere gedeelten. Bij Uden is dat zeer goed te zien, maar daar is dan ook een hoogteverschil van ongeveer 8 meter.Op verschillende locaties kent de breuk zijbreuken, die het landschappelijk patroon sterk hebben be´nvloed, zoals de Storing van Handel en de Storing van Milheeze. Onder meer waterlopen en ook wegen hebben zich naar deze zijbreuken gevoegd. Een voorbeeld is de weg tussen de kom van het dorp Deurne en de buurtschap Vreekwijk.

Er is altijd een geringe beweging tussen beide delen van de breuk, maar dat is zeer minimaal en kan alleen worden vastgelegd door metingen.
Soms is er, zoals in 1932 en 1992, een schoksgewijze beweging van enkele centimeters en dan is er ook sprake van een aardbeving.

Uden

Breukroute

 (6,5 km)

 

De Berg en Breuk wandelroute in Uden is 6,5 kilometer lang en voert je langs de stuifzandwal van de Bedafse Bergen, beek De Leijgraaf, de Peellandbreuk, de Wijstgronden en de Ijzerroerbanken. De route is grotendeels onverhard, dus trek stevige schoenen of laarzen aan! Ook passeer je enkele wandelsluisjes waardoor deze route niet geschikt is voor rolstoelgebruikers en wandelwagens. 

Deze route is onderdeel van het wandelroutenetwerk, waardoor je jouw route altijd op een ander punt kunt starten of kunt uitbreiden met een andere route. De Berg en Breukroute voert je door een afwisselende landschap, rondom het buurtschap Bedaf.


Het gebied is onderdeel van natuurgebied De Maashorst. 

 

 Schansweg / Oude bosweg
5406 TP Uden

Eindpunt:Parkeerplaats Bedafse Bergen
Schansweg / Oude bosweg
5406 TP Uden

Handel

De omgeving van Handel, tussen de breuklijnen van de Peelrandbreuk aan de westkant en de Handelse Breuk aan de oostkant,

Is uniek te noemen en daar waar je het niet vermoedt is historische rijkdom te vinden.

 

De Ossenkapel (1946 een kerk geworden) is gebouwd op Plek waar eerst de oorspronkelijke Mariawonder van Handel stond.

Handel is de oudste Maria-bedevaartplaats van  Noord-Brabant.

 Er schijnt dat  in deze omgeving een wonder plaatsgevonden rond 1220

Al vele  eeuwen vertrekt op zaterdagochtend in het voorlaatste volle weekend in juni, om 06.00 uu

 

 Een processie van Valkenswaard naar Handel; een 40 kilometer lange voettocht naar het Mariabedevaartsoord, Onze Lieve Vrouw van Handel.

Achter de Lieve vrouwe kerk van Handel ligt een heel mooi onderhouden processiepark.

 Er zijn daar voor  u twee  verschillende routes in het park uitgestippeld, de 15 geheimen van de rozenkrans in de kapelletjes aan de rand van het park en de tweede route langs de 14 kruiswegs

 

De Sint-Willibrordusput (Willibrordusput, Wilbertsput) is vanouds een grenspunt tussen Deurne en Meijel.

Ten zuiden daarvan staat op Meijels grondgebied een stenen aandenken aan dat grenspunt.

 

Meijl


De Sint-Wilbertsput tussen de Neerkant en Meijel was volgens overlevering een door de Germanen gebruikte bron(peelrandbreuk),

Die in het begin van de 8e eeuw door Sint-Willibrordus als doopput zou zijn gebruikt.

Het water is mineraalachtig en werd tot in het begin van de 20e euw tegen oogziekten aangewend.